Преди мачовете на „Левски“ и ЦСКА в Европа

от журналист.бг | четвъртък, 04 ноември 2010 | 02:59

image
Днес нашите колоси излизат за поредното си “достойно представяне”, гарнирано със специална игра и пълна мрежа с голове – ясно в коя врата.
 
Няма нужда да обяснявам защо съм толкова скептичен относно ежегодното ни евроучастие. След като за родните отбори най-голям успех е участието на олимпийски принцип в групите на Лига Европа, то какво да говорим за надеждите, футболните достойнства и целите пред футболистите. Дотолкова сме се сгърчили, че дори и шампионът ни не успя да влезе в нито едната лига. Между другото, добре познатият “Жилина” вчера получи 7 парцала у дома от “Олимпик Марсилия”.
 
Довечера “Левски” излиза на Герена срещу "Лил". В предишния мач между двата тима “Левски” се отърва само с един гол. Почти през цялото второ полувреме домакините подритваха в тренировъчно темпо, пуснаха и няколко дълбоки резерви да се поразтъпчат, като предоставиха изцяло инициативата на “Левски”, а нашите момчета не можаха да си подадат повече от два последователни паса, без да сгрешат. А, и да не забравя – в първата минута Гара имаше положение.
 
Какво може да е по-различно в днешния мач на “Г. Аспарухов”? Примерно головете може да са повече. Очаква се полупълен стадион. Сектор “Б” вече е изкупен. С оглед на класата на двата отбора "Лил" е на десетки години пред “Левски”.
 
В предишния си домакински мач от лигата “Левски” – не без помощта на страхотната си публика, успя на два пъти да обърне резултата и в крайна сметка да победи непретенциозния полупрофесионален отбор от Белгия. Но сега изпитанието е съвсем различно, което е пределно ясно за футболистите. С изключение на натирените Бензукан и “Жоро вратаря” всички футболисти са налице и довечера ще разберем дали на Ясен футболът му е ясен все още така, както коментираше мачовете по телевизията.
 
Прогнозата ми за мача е 1:3, като голът за “Левски” е заради публиката.
 
В другия мач от деня нещата имат малко по-холивудски привкус заради бурните последни седмици около нашия така наречен евробоец. Кризата в ЦСКА е много дълбока, щом заложиха до края на сезона на треньор като Радукану. Влашкото момче по неволя се намери в устата на вълка и едва ли някой очаква от него чудеса.
 
Бившият преводач на Андоне и сегашен старши на ЦСКА обяви на летището, че отборът отивал във Виена за победа. Как обаче ще бъде постигната тя, е много трудно да каже и той самият. Имал все още колебания около състава, дано поне 15 минути преди започването на мача да му се по-избистри картината, че да му останат десетина минути за тактически наставления на играчите. Горе-долу по минутка на играч ще му е напълно достатъчна. Тук се сещам за задачата на Любо Пенев към Делев срещу “Динамо” в Москва: “Не спирай да тичаш!!!”. Така де – и с едно изречение става. Стига да си голям треньор и да знаеш на кого какво, как и кога да кажеш. А Радукану имал колебания. Мач с колебания не се печели. Печели се с увереност, подплатена с качества, малко талант и малко късмет. Друго не трябва. Какво има ЦСКА за днешния мач? Увереност? И тя се базира на невижданите тази година цели две последователни победи в първенството, уха! Качества? Качества може и да има, поне всички досега очакват новите 10 легионери да покажат качествата, заради които са предпочетени пред родните ритнитопковци. Талант? За талантливи игарчи в ЦСКА се говори много, но истинските таланти трябва да играят, за да се наложат в отбора и да се развиват. По стечение на обстоятелствата за талант мога да определя на местно ниво показващия добри игри Дечев и на световно ниво – наемника Мболи.
ЦСКА е отборът с най-лоши показатели в Лига Европа, така беше и миналата година. Все още няма отбелязан гол. Отборът беше воден през тази календарна година от рекордните 7 наставници. През лятото бяха привлечени един куп незнайни играчи с доста съмнителни качества, които в допълнение страдат от тежки травми, когато им се забавя заплатата. Изпълнителният директор научава новините за клуба от вестниците. Феновете са в открита война със собствениците. Какво още може да се случи? Някой “оптимист” би казал, че има какво – примерно довечера да загубят с 5-6 гола разлика. Но аз не съм чак такъв оптимист и нещо ми подсказва, че поне през първото полувреме, докато са добре физически, могат да се представят прилично. Прогнозата ми като фен е 1:1. Прогнозата ми – четейки горното – е класическа победа за “Рапид”.
 
Истината е – както и да завършат мачовете довечера, че с играчите, подготовката и треньорите, с които разполагат българските колоси е по-добре да не участват в никоя лига освен в А група. Дори за купата на страната се задъхват и на полуфиналите миналата година помните кои отбори бяха. Как да си на 100% в цикъл сряда-събота, когато нямаш необходимото за това? 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: