Журналистът от „Ливърпул Екоу“ Джеймс Пиърс отговори онлайн на въпроси на фенове на „Ливърпул“ няколко дена преди края на трансферния прозорец

от журналист.бг | вторник, 03 февруари 2015 | 05:31

image

Фен: Какви са дългосрочните перспективи пред Деян Ловрен за първия отбор, тъй като той беше пренебрегнат през седмицата заради Глен Джонсън?

Джеймс Пиърс: Ловрен претърпя тежък старт на своята кариера на "Анфийлд", но няма съмнение, че ще му бъде даден шанс да поправи нещата.

Като цяло Джонсън е десен бек, като за предпочитане е Ловрен да играе от лявата страна на защитата. Ловрен претърпя контузия и е принуден да извърви обратния път. Той беше изключителен за "Саутхемптън" през миналия сезон и трябва да се върне към това свое ниво. Напрежението и очакването за живота на "Анфийлд" със сигурност са му оказали влияние до този момент, защото когато той беше в игра, изглеждаше много нервен.

Фен: Начинът, по който Брендън Роджърс ни накара да играем миналия сезон, начинът, по който той поправи нещата след лошия старт и начинът, по който развива играчите, показват, че Брендън знае как да тренира отбора, но като цяло неговите трансфери (или тези на „Трансферния комитет”) и представянето на закупените играчи не бяха на добро ниво. Какво е Вашето мнение за назначаването на един много опитен футболен директор вместо комитет?

Джеймс Пиърс: Аз съм съгласен с теб за Роджърс. Той отговори на критиците си с начина, по който се представя "Ливърпул" от средата на ноември. Той намери схемата на игра, с която да извлече най-доброто от наличните му футболисти. Той усъвършенства младите играчи, които изживяваха труден период.

От гледна точка на футболния директор, бих се изненадал, ако клубът избере този път. Това беше първоначалният план на "Фенуей Спортс Груп" през лятото на 2012 г., но Роджърс даде ясно да се разбере, че той не иска да работи при този модел, така че те го отложиха.

Това, което "Фенуей Спортс Груп" изискват като основни отговорности от футболния директор, се изпълнява от комитета. Както Роджърс заяви, много пъти той има последната дума относно всички попълнения. Но е вярно също да се каже, че неговият „първи избор” не винаги попада в крайния списък за селекция, поради проблеми свързани с цената и наличността. Балотели през лятото беше перфектният пример за това. Роджърс не искаше да подписва с Балотели, докато "Ливърпул" имаше избор от други по-добри нападатели, като Бони, но с отпадането на опциите пред "червените" само дни преди края на трансферния прозорец, той имаше избор само между Балотели и Ето’о, като в случая избра италианеца.

Фен: Мисля, че всички знаем, че има недостиг на природни таланти в клуба с изключение на Стъридж. Какво е Вашето усещане за възможността да вземем „топ нападател” в не много далечното бъдеще?

Джеймс Пиърс: Аз не виждам това да се случи през този прозорец. Но е нещо, което трябва да се разгледа през лятото.

Завръщането на Стъридж ще доведе до голяма разлика, но качеството на резервите не е достатъчно добро.

Ламбърт, чиято ангажираност и отдаденост не могат да бъдат под въпрос, си остава само играч за попълване на отбора.

Нивото на Борини е за отборите от долната половина на класирането в "Премиер лийг" и също както при Балотели изглежда, че той никога няма да го надвиши. Трудно е да се види, че Балотели остава до края на сезона. Има резерви, но в лицето на трима футболисти "Ливърпул" не разполага с много класа. Те трябва да разберат това и през лятото да похарчат пари за някой доказан стрелец, а не просто някой с потенциал.

Фен: Вие също ли сте толкова изненадан, колкото и аз, да разберете, че всъщност не е необходимо да купуваме някого този прозорец?

Джеймс Пиърс: Разбирам какво искаш да кажеш. Липсата на попълнения не изглежда толкова голям проблем в сравнение с началото на януари, когато всички апелираха за подсилване на отбора.

Стъридж е пред завръщане, а формата на Миньоле се подобрява.

Но прокрадващият се страх е дали без никакви нови попълнения "Ливърпул" ще има необходимата мощ да постигне своите цели – класиране в "Топ 4" и трофей. Преди дванадесет месеца всички казваха, че “Ливърпул” надали ще се борят за местата даващи право на участие в "Шампионската лига", ако не купуват. Те не взеха никого и след това бяха на две точки от спечелването на титлата.

Надявам се да ни изненадат отново.

Фен: Кой ще отпадне от състава, когато Стъридж се завърне? Ще продължи ли Роджърс да изполва схемата 3-4-2-1?

Джеймс Пиърс: Аз мисля, че Стъридж ще бъде на резервната скамейка в събота, така че очаквам Стърлинг да остане на върха на атаката в схемата 3-4-2-1. Ще отнеме време на Стъридж да влезе в добра форма и да започне да вкарва отново и мисля, че ще видим Роджърс да ротира Стърлинг, Коутиньо, Джерард и Лалана на двете места зад Стъридж. Аз мисля, че той ще се придържа към тази формация. Тя работи добре и виждам Стъридж да се приспособи перфектно към нея.

Фен: Някакъв шанс Балотели да си замине преди понеделник?

Джеймс Пиърс: Не изглежда да има шанс.

"Ливърпул" не планират да го пуснат под наем, а няма предложени парични оферти за него. Роджърс каза, че той планира да задържи Балотели до лятото. В случай че няма значителна промяна в неговото развитие през следващите месеци, очаквам той да бъде продаден през лятото, макар и "Ливърпул" да трябва да приемат, че ще загубят част от инвестираните 16 млн. паунда. Балотели беше изключително слаб срещу "Челси". Това беше голям шанс за него да се завърне и да направи впечатление, но той просто показа защо досега не е бил част от първия отбор. 

Фен: Какво ни забавя за привличането на играчи, тъй като времето изтича?!

Джеймс Пиърс: Няма забавяне, Роджърс каза много ясно преди отварянето на прозореца, че този месец ще е спокоен за "Ливърпул".

Първоначално, имаше планове да се сключи сделка с "Лил" за вземането на Ориги през този месец, а така също се търсеше и нов вратар, за да се осигури конкуренция за Миньоле. Но с течение на времето "Ливърпул" избраха да върнат обратно Ибе от "Дарби Каунти" и заради завръщането на Стъридж решиха да не плащат допълнително 3 милиона лири, необходими за връщането преждевременно на Ориги.

Моментната форма на Миньоле означава, че няма отчаяна нужда от закупуването на вратар. Така че най-вероятно ще се изчака до лятото.

"Ливърпул" похарчиха 116 млн. паунда през лятото и планът на "Фенуей Спортс Груп" е бил винаги да се похарчат наличните пари, така че новите попълнения да имат на разположение цял сезон, за да се приспособят. Мърсисайдци не вярват, че януари е добър месец за купуване на нови играчи, и ако трябва да сме честни, малко от топ клубовете купуват през този месец.

Тихомир Тимов, Валентин Апостолов 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: