Заповедите от бокса, или как се печели шампионска титла

от журналист.бг | понеделник, 08 ноември 2010 | 02:40

image
Два кръга преди края на сезона във "Формула 1" погледите на всички са насочени към петима пилота, които имат шанс да се борят за званието „Световен Шампион за 2010 г. във Ф1“.
 
Претендентите са*:
 
1. Фернандо Алонсо – 231 точки
2. Марк Уебър – 220 точки – изостава с 11 точки
3. Люис Хамилтън – 210 точки – изостава с 21 точки
4. Себастиан Фетел – 206 точки – изостава с 25 точки
5. Дженсън Бътън – 189 точки – изостава с 42 точки
 
* подредени според моментното класиране
 
Малко математика:
 
Фернандо Алонсо – победа в Бразилия му гарантира титлата за 2010 г.. Шансовете на Нандо се увеличават и от факта, че Фелипе Маса е готов да отстъпи позиция, за да помогне на съотборника си. Самият Маса се намира на шеста позиция със 143 точки и вече веднъж послушно даде път на испанеца в състезанието за голямата награда на Германия.
 
Марк Уебър – ако нервите му не издържат и отпадне от състезанието в Бразилия, за да се задържат надеждите му живи, най-предното класиране на Алонсо трябва да е четвърта позиция.
 
Марк, както и никой друг от останалите претенденти, не може да разчита на помощ от съотборник. Голяма част от напрежението върху Уебър в момента се дължи на доброто представяне на Фетел в последните състезания – от Голямата награда на Белгия насам австралиецът не е успявал да завърши пред своя съотборник. Като допълнение, в квалификациите за последните три старта младият германец е по-бърз от своя съотборник.
Ако не успее да вземе победата в неделя, Уебър трябва да се стреми да финишира пред Алонсо.
 
Люис Хамилтън – ако късметът изневери отново на британския пилот и той не запише нито една точка, за да запази шансовете си, Алонсо трябва да завърши на осма или по-задна позиция, а Уебър – на трета.
 
Себастиан Фетел – Германският пилот е на 4 точки зад Хамилтън във временното класиране, което означава, че ако отпадне, Алонсо трявба да е извън зоната на точките, а Уебър трябва да завърши най-много трети.
 
Дженсън Бътън – при него единственият шанс да задържи възможността за спечелване на шампионата е победа в неделя, като Алонсо трябва да завърши не по-напред от шесто място.
 
Във "Ферари" фаворизирането на един от пилотите си е отдавнашна практика и ако се погледне временното класиране, се виждат ползите от това да не даваш равен статут на двамата си пилоти – със спечелените 7 точки повече в Германия сега Алонсо има възможност да стане световен шампион в неделя.
 
Точно една година след тежката катастрофа на Фелипе в Унгария на него му бе наредено да подари победата на своя съотборник.
 
Заповедите от бокса са запазена територия на тима от Маранело. Достатъчно е да си спомним случая през 2002 г., когато на тогавашния „втори“ пилот Рубенс Барикело, който доминира през цялото състезание в Австрия, му бе наредено да пусне първия пилот на скудерията – Михаел Шумахер – Пилето. Смяната на местата стана буквално на метри преди финала, а Шумахер отказа да заеме най-горното стъпало на подиума.
 
След този случай „заповедите от бокса“ бяха „забранени“, но през 2005 г., когато Барикело бе по-бърз от Шумахер и имаше възможност да се бори с него за победата, и на двамата пилоти бе наредено да „запазят колите си до края на състезанието“, което на практика елиминира възможността Шумахер да попадне под натиск от своя съотборник.
 
И така до Голямата награда на Германия, 11–и кръг от тазгодишния шампионат, когато чухме състезателния инженер на Фелипе Маса да казва: „Фернандо е по-бърз от теб, потвърждаваш ли, че разбираш това съобщение?“, което моментално предизвика забавяне на темпото на Маса и победата на Алонсо в състезанието. Също е добре да си спомним и конфузното награждаване, в което Стефано Доменикали тупаше по гърба Маса и се усмихваше гузно, а Маса дори нямаше желание да излезе на трибуната.
 
Едновременно с това можем да си спомним епичните битки на Ален Прост и Айртон Сена, борбата и решимостта за победа на всеки един от тях. Когато отборът даде възможност и на двамата си пилоти да се борят, е възможно да загубят и титлата при пилотите, и титлата при конструкторите, но за мен това е нещото, което прави този спорт такъв, какъвто трябва да e – непредвидим. Въпреки доброто представяне на Алонсо в последните състезания, дори и да спечели в неделя и да стане шампион, за мен титлата му няма да е така бляскава, както би могла да бъде.

КоментариВашият коментар

Последвай ни: