Виновните не бяха на терена

от журналист.бг | понеделник, 04 октомври 2010 | 03:10

image
Бразилия е големият грешник след мача в събота вечер. И няма как да е иначе: не подхожда на шампиона на планетата, абсолютния доминатор по световните терени в последните немалко години, в чиито редици играе най-известният волейболист, да загърби достойнство и чест, за да улесни задачата си в следващия кръг. Не отива на състезатели като Данте, Висото, Родригао, които са лицето на спорта пред света, да разочароват така фанатичните си привърженици.
 
Трудно е да повярваме, че има отбор, в която и да е от новосформираните групи, който да може да спре тези виртуозни състезатели по пътя им към титлата.
 
И все пак: Бернардо Резенде се уплаши от една малка островна държава в лицето на Куба, чиято голяма звезда е 17-годишният Вилфредо Леон. Само щабът на "кариоките" знае дали мярката е превантивна, или наистина имат поводи за безпокойство, най-малко заради практическата липса на втори разпределител. За добро или зло в големия спорт големите цели оправдават средствата, били те и тактически, и стратегически трикове. А за "златистите" целта е ясна: титла. Същото го стори и другият фаворит за трофея – Русия, която остана втора в група с Испания и Египет.
 
Дилемата е ясна. Или си избираш съперниците и биваш разпнат от медии и фенове, или играеш феърплей и сега трепериш за треньорското си място, след като отборът ти остава извън десетката (за справки: полският наставник Даниел Кастелани). За съжаление медали не се раздават за достойнство, а федерациите вкъщи и хилядите пред екрана чакат резултати и формулата малко ги вълнува.
 
Виновни са тези, поставили отборите пред такава дилема. Заради нескопосания регламент. Те не мислят за волейболистите и феновете. Важни са спонсорите, домакините и телевизионните права.
 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: