Видео: Дакар 2011, Етап 4. Сан Салвадор – Калама

от журналист.бг | четвъртък, 06 януари 2011 | 09:19

image
В оформилия се вече дуел между Марк Кома и Сирил Деспре за момента леко преимущество има испанския пилот, който победи в четвъртия етап, който отбеляза стъпването на "Дакар" на чилийска територия.
 
Сънародникът му Карлос Сайнц, пък отбеляза 20-тата си етапна победа откакто участва в пустинното рали, но днешния етап бе поредния, който запази интригата между него, Насер Ал-Атия и Стефан Петерханзел.
 
На рожденния си ден, Владимир Чагин с "Камаз" си достави перфектния подарък с поредната етапна победа.
 
Тази сутрин Кома стартира първи етапа, който пресича Андите, и се изкачи на 4800 метра надморска височина. Да тръгнеш първи е едно от най-трудните неща в "Дакар". Да тръгнеш първи, означава само едно – че няма следи от други състезатели, по които да се ориентираш. Кома вече показа, колко е опитен в навигирането – не по-малко, отколкото е опитен и зад кормилото на мотоциклета си.
Преднината на Кома пред Деспре след 1200 километра по трасето на "Дакар" е само 2 секунди. 
 
При атеве-тата нашите сънародници Ценков и Христов продължават уверено, завършвайки съответно на 9-то и 17-то място четвъртия етап на ралито.
След този етап Ценков е на 9-то място във временното класиране, а Христов е на 21 място.
 
Първите трима при автомобилите – Карлос Сайнц, Насер Ал-Атия и Стефан Петерханзел се събират в 5 минути и 40 секунди. Четвърти е Де Вилиер с "VW’. На четвърто място през 2009 година завърши Роби Гордън, но тази година няма да успее да го направи. Забавен от голям технически проблем при преминаването на прохода "Paso de Jama", неговият "Хамър" не можа да стартира на специалния етап. За първи път от 2006 – та година, американецът отпада от надпреварата.
Сънародникът му Марк Милър също има малки надежди за титлата, въпреки, че бе със пето време днес. 
 
Петерханзел с "BMW" направи страхотно каране днес, като в първите 81 километра бе по бърз от Сайнц с 15 секунди. Във втората част на етапа спукана гума го забави около 2 – 3 минути и според французина, това му е коствало победата. Той финишира трети на 1 минута и 22 секунди от водача.
Очаква се Петерханзел да покаже на какво се способен в пясъците и дюните, които наближават, след като пилотите вече са на чилийска територия.
 
 

Етапно подреждане
тип номер пилот
Мотоциклети 1 Марк Кома (Испания)
АТВ 280 Томас Мафей (Аржентина)
Автомобили 300 Карлос Сайнц (Испания)
Камиони 500 Владимир Чагин (Русия)
 

Временно подреждане
тип номер пилот
Мотоциклети 1 Марк Кома (Испания)
АТВ 280 Томас Мафей (Аржентина)
Автомобили 300 Карлос Сайнц (Испания)
Камиони 500 Владимир Чагин (Русия)
 

 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: