Видео: Дакар 2011 – Първи етап, Буенос Айрес (Виктория) – Кордоба

от журналист.бг | сряда, 05 януари 2011 | 08:09

image
Шампиона от миналата година Карлос Сайнц спечели първия етап на тазгодишното издание на "Дакар".

Пилотът на "Фолксваген" изпревари Стефан Петерханзел с "X-Raid BMW", който остана втори на 1 мин и 31 сек. Петерханзел така и не успя да се доближи до Сайнц през този първи етап, като испанеца даде най-доби времена на всички контроли и завърши етапа с време 2 часа и 18 минути.

"Около 20 километра ни валя силен дъжд", коментира испанския пилот. "Имах проблем с чистачките, не виждах нищо. Щастлив съм, че всичко приключи благополучно. Усещането бе, все едно, че се състезавам в ралито на Великобритания."

Съотборника на Сайнц, Насер Ал-Атия остана трети – "Много труден етап, попаднахме на много силен дъжд и не исках да рискувам толкова рано в състезанието. Имах усещането, че загубихме мощност в следствие на водата, но след като подминахме дъжда се наслаждавахме на километрите до края на етапа".

Американецът Марк Милър с третия "Туарег" остана четвърти.

Победителят в "Дакар" Жиниел Де Вилиер класира четвъртия "Фолксваген" в топ пет, финиширайки след Милър.

"Днес видяхме едно страхотно представяне на нашите пилоти и навигатори", заяви Крис Нисен, шеф на "VW Motorsport". "Автомобилите са подготвени перфектно."

"Всички в отбора работят концентрирано и всеотдайно, без да бъдат разсейвани от тълипите и не се поддават на напрежението, породено от журналистите."

"Труден първи етап с много вода по трасето на някои места. Трудно е да се каже, кой бе най силно засегнат от тези условия. Със четирите коли във топ пет, естествено ние направихме страхотен старт."

Французина Шишери, който завърши на пето място миналата година загуби един час, поради проблем със своето "Мини".

"Изключително трудно е. Само след 3 километра по трасето имахме проблем – лошо охлаждане. Успяхме да продъжим, но 30 километра преди края на етапа проблем в спирачния диск блокира колелото. Опитах се да отстраня проблема, но беше невъзможно.

Много лош старт. Една година подготовка и да се случи това в самото начало. Имаме разбира се, големи очаквания. Наистина, лош старт.

Утре ще ни бъде много трудно, етапа е дълъг и ще бъде трудно да изпреварваме други автомобили."

Роби Гордън с "Хамър", които е със задвижване само на две от колелата си имаше проблеми със силния дъжд. Той загуби 11 минути.

"Наистина ние не бяхме готови за такова време. Не очаквахме толкова силен дъжд. Движехме се много бавно. Като се вземе в предвид разликата помежду ни съм сигурен, че че при Сайнц не е валяло толкова силно, колкото при нас

 
При мотоциклетистите победител е Рубен Фария. След разглеждането на неговите GPS данни му бе наложено наказание за нарушаване на ограничение на скоростта и победата в етапа премина в ръцете на съперника му Сирил Депре.
 
Българите Ценков и Христов са съответно на 20 и 28- мо място в техния клас. Христов изостава на повече от 6 часа и 37 минути, съпътстван от технически проблем. Ценков е на 36 минути след водача Махачек. 

Етапно подреждане
тип номер пилот
Мотоциклети 2 Сирил Депре (Франция)
АТВ 251 Йозеф Махачек (Чехия)
Автомобили 300 Карлос Сайнц (Испания)
Камиони 500 Владимир Чагин (Русия)
 

Временно подреждане
тип номер пилот
Мотоциклети 2 Сирил Депре (Франция)
АТВ 251 Йозеф Махачек (Чехия)
Автомобили 300 Карлос Сайнц (Испания)
Камиони 500 Владимир Чагин (Русия)
 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: