Видео: Победа за Чалеко, ужасен ден за Петерханзел

от журналист.бг | вторник, 11 януари 2011 | 09:03

image
В скъсения 273 километров етап чилийският състезател Франциско Лопез "Чалеко" успя да вземе победата със своята "Априлия" и да се доближи малко до Кома и Депре.
 
При автомобилите, Стефан Петерханзел продължи да пука гуми, а Орландо Теранова катастрофира, както и Шишери предния ден. Насер Ал-Атия се доближи до Сайнц след като взе десетата си етапна победа в "Дакар".
 
Когато ралито се прехвърли в Чили се видя, колко добре се чувства Чалеко на своя територия. Уверен и бърз, той почти спечели етапа до Икике, а днес пристигна в Антофагаста с преднина от 2 минути и 21 секунди пред Кома. Уверен в победата си, на места той изпреварваше Кома с 4 минути. 450 кубиковия мотоциклет "Априлия" доказа здравината и бързината си. Във временното класиране, той се намира на трето място, на 18 минути и 27 секунди след Марк Кома.
 
Позициите на първите двама се запазиха след този кратък етап, като Кома остава лидер пред Депре, който изостава на 7 минути и 24 секунди. И двамата знаят, че такава крехка преднина може да бъде заличена, ако възникне технически проблем или ако се сгреши в навигацията.
 
До днес, отборът на "X-Raid" имаха надежда, че ще могат да се преборят с "VW Motorsport". Шишери унищожи автомобила си след катастрофа в почивния ден, а лидерът на отбора Петерханзел спука гума на 15-тия километър от старта на етапа. След това той кара много по-внимателно и консервативно и добави болезнените 21 минути към разликата между него и водача Сайнц. Но неприятностите за екипа на "BMW"  не спряха до тук. Освен двете спукани гуми за Холовшик, аржентинецът Орландо Тернова напусна трасето, катастрофира тежко и отпадна от надпреварата, преди ралито да се завърне на родната му територия.
 
"15 километра след старта спукахме гума. Това стигаше за да срине увереността ни до края на етапа. Аз просто не карам с правилната скорост през тези скали. Добавих доста минути днес и ситуацията вече е доста неприятна. Грешката е моя – карам твърде бързо на този терен. Просто не мога да намеря правилното темпо. Така или иначе 2-ри, 3-ти, 4-ти, 5-ти, 6-ти, 7-ми или 8-ми не прави никаква разлика. Ние стартирахме за победа, а по всичко изглежда, че тя вече ни се изплъзна."
 
"Туарег"-а на Ал-Атия е само на минута и 22 секунди зад Сайнц във временното класиране, след поредната етапна победа на катарския пилот. Вилие със третия "VW" е на 11 минути зад Петерханзел и нищо чудно да успее да измъкне третото място от сънародника си.
 
При камионите, Але Лопре с "Татра" оказа натиск върху екипите на "Камаз" със втората си последователна етапна победа. Той се намира на втора позиция и е на 16 минути и 22 секунди от водача Фирдаус Кабиров. Чагин е на трета позиция във временното класиране.
 
На 37 километра от финала нашият сънародник Тодор Христов претърпя инцидент и е настанен в болницата в Икике с три счупени ребра и натъртвания на гръбнака. Състоянието му е добро. Нощта е прекарал в пустинята в импровизиран лекарски лагер. Другият наш участник Петър Ценков е финиширал успешно на 13-та позиция. Успял е да се прибере в бивака след 230 километра каране по джанта.
 

 
 
Етапно подреждане
тип номер пилот
Мотоциклети 3 Франциско Лопез
АТВ 255 Себастиан Халперн (Аржентина)
Автомобили 302 Насер Ал-Атия (Катар)
Камиони 504 Але Лопре (Чехия)

Временно подреждане
тип номер пилот
Мотоциклети 1 Марк Кома (Испания)
АТВ 280 Томас Мафей (Аржентина)
Автомобили 300 Карлос Сайнц (Испания)
Камиони 502 Фирдаус Кабиров (Русия)
 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: