Надеждата на „Ливърпул” за още един силен финал на сезона под ръководството на Брендън Роджърс. Анализ на журналиста от „Ливърпул Екоу” Нийл Джоунс

от журналист.бг | понеделник, 23 февруари 2015 | 11:13

image

Формата на „Ливърпул” се подобрява след Коледа във всяка от последните две кампании.  

Повторение на историята?

Силният финал е характерен за всеки от първите два сезона на Брендън Роджърс начело на отбора.

Всъщност, от двадесет и две загуби, откакто той ръководи „Ливърпул”, само четири са в периода януари – май.

През сезон 2012/2013 тимът спечели тридесет и шест точки от последните си деветнадесет мача във „Висшата лига”, а през миналия сезон цифрата нарасна до четиридесет и осем. Общият сбор от осемдесет и четири точки е същият като на  „Манчестър Сити” за същия период от време и с пет точки повече от „Челси”.

Ако това се повтори и през този сезон, има голяма вероятност „Ливърпул” да постигне своята цел за тази година – класиране в топ четири.

Последните признаци са обещаващи. След поражението от „Манчестър Юнайтед” в началото на декември, червените са загубили само веднъж в шестнадесет мача във всички турнири и това се случи в добавеното време на мача за „Купата на лигата” срещу „Челси”.

Във „Висшата лига”, „Ливърпул” спечели двадесет и една точки от възможни двадесет и седем, което означава, че в момента отборът се намира на четири точки от топ четири и на пет от третия в класирането.
 
Не е това, което желаем, разбира се, с оглед на силния последен сезон, но преди няколко месеца дори и тази позиция изглеждаше непостижима, когато формата на отбора беше толкова слаба, колкото и резултатите му. В момента „Ливърпул” са в челото на класирането на „Висшата лига” и това изглежда като добър залог, че прогресът ще продължи от тук до края на сезона. 

„Ние се усъвършенстваме с тренировките”

„Това е просто процес на развитие”, каза Роджърс миналия месец. „Ние ставаме по-добри с тренировките, с работата, с вярата в посоката на развитие и ще постигнем същото и тази година. Ние ще ставаме по-добри, ще се усъвършенстваме и ще се борим до последния мач от сезона.”
„Ние искаме да печелим, и ако вие започнете да го правите редовно, тогава втората част от сезона е моментът, в който трябва да изпитвате удоволствие от своята игра. Като мениджър, аз винаги съм се наслаждавал на този период от годината, защото това е времето, когато се печелят трофеи. Става въпрос за справянето с напрежението и как отборът е подготвен да играе, за да устои на него.”

Мачовете в Европа? 

Фактът, че започват мачовете в „Лига Европа”, разбира се, е още едно предизвикателство пред Брендън Роджърс. „Ливърпул” изигра четири мача за купи след Коледа в първия сезон на мениджъра и само три през миналия. Този сезон те ще играят най-малко осем мача и се надяваме да се постигне по-нататъшен прогрес в „Лига Европа” и в „FA Cup”.

Това означава, че играчите ще имат по-малко време за възстановяване между мачовете и ще прекарват по-малко време на тренировъчното игрище. „Ливърпул” изигра три мача в средата на седмицата през цялата втора половина на миналия сезон. Те вече са играли четири пъти досега, на 4.03. играят с „Бърнли”, а им предстоят и още най-малко два мача в „Лига Европа”.

Има ли значение? Няма да споря. Някои ще кажат, че инерцията се постига по-лесно, когато мачовете са често. По-голяма част от футболистите отговарят, че предпочитат мачовете всеки ден пред тренировките.  

Въпреки че сработеността и свежестта бяха от ключово значение за успеха на отбора миналата година, малко вероятно е съставът от последния сезон да се бе справил с натоварената програма сега.    

Дълбочината на отбора?

Брендън Роджърс вярва, че вече разполага с необходимите опции за справяне с такива ситуации. Трансферите от последното лято не доведоха до незабавен успех, както мнозина биха искали, но те добавиха дълбочина в отбора. Ще видим точно колко голяма е ширината на състава през следващите седмици и месеци.

„Първите две години нямахме възможност да променяме начина на игра по време на мач”, каза Роджърс. „Този сезон ние сме в състояние да направим това.”

„В съвременния футбол е важно да имаш резервни играчи, които могат да влязат на терена и да повлияят на играта. Ние притежаваме това в момента, което е страхотно.”

„Висшата лига” е маратон, а не спринт. Най-малкото, „Ливърпул” показаха през последните сезони, че могат да издържат до края на състезанието. Ако могат да го направят този път, те просто ще превърнат трудната кампания в успешна.

Материала подготви Тихомир Тимов
 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: