Литва с първи медал от световно първенство

от журналист.бг | вторник, 14 септември 2010 | 03:44

image
Литва стигна до своя първи медал от световно първенство. Баскетболистите от прибалтийската държава се оказаха победители в спора за бронза с отбора на Сърбия и чуха финалната сирена при резултат 99:88 в своя полза.
 
Момчетата на Кестутис Кемзура, които допуснаха само една загуба в целия шампионат в Турция – от бъдещия шампион САЩ, наказаха хазартната игра на възпитаниците на Душан Ивкович, които все още не бяха преодолели шока от драматичното поражение от домакините с 82:83 предишния ден. Най-полезен в тима на третите в света беше Линас Клейза с 33 точки, Калниетис и Ясайтис добавиха по 14, а Мартинас Поциус завърши с 12. Новица Величкович се разписа с 18 за сърбите.
 
Медалът е първи за Литва от три участия на световни финали. Преди това баскетболистите на страната бяха завоювали златни, сребърни и бронзови медали от Европейски първенства и три бронза от олимпийски игри. Западните ни съседи, от своя страна, остават тимът с най-много спечелени световни титли – 5 (като бивша Югославия – 1970, 1978, 1990, 1998 и 2002).

КоментариВашият коментар

Последвай ни: