Кристиан Пърслоу разочарован от решението за „Анфийлд“

от журналист.бг | събота, 16 февруари 2013 | 12:25

image

Кристиан Пърслоу сподели, че е много разочарован от решението на "Ливърпул" да се откажат от построяването на нов стадион.

През октомври 2012 година собствениците на "червените" от "Фенуей Спортс Груп" обявиха, че ще реконструират "Анфийлд" за сметка на построяването на нов стадион в "Стенли Парк". Според специалисти, занимаващи се с играта, това може да доведе до забавянето на развитието на клуба в бъдеще.

Бившият изпълнителен директор на "Ливърпул" Кристиан Пърслоу говори в предаването на "Скай Спортс" "Футболното шоу на футболистите" заедно със съсобственика на "Уест Хам" Дейвид Голд и уважавания бивш директор на "Арсенал" Дейвид Дейн.

Пърслоу сподели: "Единственият начин да подобриш бъдещето на своя клуб, освен той да бъде притежаван от много богат собственик, което е малко вероятно, е да построиш нов, по-голям стадион. Това е пътят, който е останал, за да промениш начина на развитие на своя отбор."

"Отборът на "Арсенал" го направи, "Уест Хам" се опитват да го направят. Говоря от името на човек, който отиде в "Ливърпул" през 2009 година. Те тогава говореха за построяването на нов стадион от десет години насам и все още не са го направили през 2013 година. Ако трябва да сме честни, клубът не е по-близо до построяването на нов стадион, отколкото беше по време на управлението на Рик Пери и Дейвид Муурс през 1999-а година, което е много тъжно."

"Имаме стадион, който ни носи по 45 милиона паунда, и това не отговаря на нашите нужди. Ние сме с 50 милиона на година назад от "Манчестър Юнайтед" (98.7 млн. паунда) и "Арсенал" (95.2 млн. паунда). Всеки добре управляван клуб харчи половината от оборота си за заплати. Това прави разлика от 25 милиона на година що се отнася до заплатите – това са пет звезди в повече, които "Ливърпул" можеше да има."

""Фенуей Спортс Груп" стигнаха до това решение на базата на много малко знания, защото работиха върху офертата си само шест седмици. Първоначалното им виждане винаги е било да обновят "Анфийлд" за сметка на построяването на нов стадион. Според мен те са решили да не строят нов стадион поради две причини. Първата причина е липсата на добро финансиране, тъй като банките в момента са по-малко отворени за бизнес в сравнение с банките преди кризата. Другата причина е, че собствениците прецениха, че феновете не са склонни да плащат повече, за да гледат своя любим отбор, а това е начинът, по който печелиш от нов стадион. За да имаш 25 000 места повече трябва да накараш своите фенове да платят за това."

"Това е съобщението, което дойде от "Ливърпул". Трябва да кажа, че съм много разочарован от този факт. Смятам, че ясната позиция в края на 90-те беше, че "Ливърпул" и "Арсенал" не могат да бъдат сравнявани заради на успехите на "Ливърпул", финансовия потенциал на мърсисайдци и популярността на клуба. Щеше да бъде много по-лесно за "Ливърпул", отколкото за "Арсенал", да намерят пари, да заложат част от своите средства и да построят най-накрая този стадион независимо от цената. "Арсенал" взеха смелото решение и построиха своя стадион. Вижте каква е разликата между двата отбора сега 10-15 години по-късно. Сега "Арсенал" имат 25 милиона на година повече, след като плащат половината си оборот за заплати."

"Отборът на "Ливърпул" пропусна една великолепна възможност. Не мисля, че все още е късно за това, но смятам, че сегашните собственици имат по-скромни цели с реконструкцията на сегашния стадион."

Според Пърслоу едно от решенията е "Ливърпул" и "Евъртън" да споделят един стадион, за да се доближат до богатите клубове във "Висшата лига". Това мнение се споделя и от Дейвид Дейн и Голд, но според Голд феновете на двата клуба никога няма да приемат това.

Пърслоу добави: ""Ливърпул" все още имат 60 000 души, които чакат за билети. Като споделиш стадиона, ти си намаляваш наполовина разходите, като запазваш степента си на печалба. Това икономически е много изгодно. Мисля, че това е възможно да се направи и рано или късно здравият разум ще надделее."

Дейн добави: "Ще има още клубове в следващите години, които ще построят нови стадиони. Знам със сигурност, че "Тотнъм" ще строят и печалбата им от стадиона ще бъде като тази на "Арсенал"."

"Няма съмнение, че "Ливърпул" и "Евъртън" трябва да построят нови стадиони, тъй като техните стадиони са вече малки за техните нужди. Те трябва да се преместят, трябва да направят нещо, дори да обсъдят идеята да споделят един стадион, за да имат повече печалби, защото това е, от което имат нужда."

"Ако бях замесен в това, щях да предложа двата клуба да споделят един стадион. Ако има град в Англия, в който може да се случи това, това е Ливърпул. Това е град, в който феновете са страстни почитатели на футбола и разбират от този спорт. Буквално във всяка къща живеят заедно фенове и на двата отбора, така че защо двата отбора да не споделят един нов стадион? Сегашното поколение от фенове може и да не хареса идеята, но следващото поколение няма да има нищо против."

Голд каза: "Ако "Ливърпул" и "Евъртън" искат да се съревновават с големите клубове, те трябва да направят нещо във връзка с построяването на нов стадион. Просто двата клуба нямат друга опция."

"Сметките показват, че е най-изгодно да споделят един нов стадион. Няма да има проблем с управлението на бранда на двата клуба, това е възможно да бъде направено. Има други големи клубове в света, които вече го правят."

"Аз мисля, че тези два велики клуба може да го направят, но страстта е толкова силна между двата клуба, че не мисля, че ще има някога ръководни фигури и от двете страни, които да вземат решението за построяването на нов стадион заедно."

 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: