Китай създава мегаполис с 42 млн. жители? Почти

от журналист.бг | неделя, 30 януари 2011 | 11:30

image
Тази седмица в западните медии се появи новината, че китайските власти в южната провинция Гуандун планират да обединят в един мегаполис девет града.
 
Населението на новия суперград ще достигне 42 млн. жители, съобщиха Ройтерс, „Телеграф”, „Тайм”, „Дейли мейл” и кой ли още не.
 
Името все още не било обявено. Известно било само, че общата му площ щяла да бъде 41 500 кв. км, а целта му – да конкурира мощните производствени центрове като Пекин и Шанхай.
 
Планирано било сливането да стане в следващите шест години, в които да бъде изградена високоскоростна железопътна мрежа с дължина близо 5000 км.
 
В мегаполиса щели да бъдат инвестирани повече от 300 млрд. долара.
 
Според цитирания в публикациите главен консултант по проекта, чието име е типично по китайски невъзможно за произнасяне, но и всъщност не толкова важно, „идеята е, когато градовете се интегрират, местното население да може да пътува свободно и да се възползва от здравеопазването и другите услуги и съоръжения в различните зони”.
 
Според същия консултант суперградът щял да засенчи мегаполисите Лондон и Токио, защото в сърцето му нямало да има само един град.
 
Освен това, със сливането работните места, индустрията и обществените услуги щели да бъдат по-равномерно разпределени. Цените на телефонните разговори и билетите за транспорта щели да паднат, а качеството на училищата и болниците – да се повиши.
 
Проблем било измислянето на име за мегаполиса, тъй като не можело да се вземе нито едно от имената на деветте съществуващи вече градове – Гуанчжоу, Шънчжън, Фошан, Дунгуан, Чжуншан, Чжухай, Цзянмън, Хуайчжоу и Чжаоцин.
 
Звучи прекалено футуристично, нали? Ами такова е. Китай официално опроверга информацията и обясни, че става въпрос за „недоразбиране от страна на чужди медии”.
 
Не ставало въпрос за административното сливане на деветте града, а за икономическа интеграция – за проекти в областта на транспорта, комуникациите, енергетиката и други области.
 
Все пак, Китай е най-голямата икономика в света и инвестира огромни суми в инфраструктура. В страната се строят по 20 нови града на година. През следващите пет години общата инвестиция в градска инфраструктура ще достигне 798 билиона евро (798 000 000 000 000); до 2025 г. градското население пък ще се увеличи с 350 млн. души.

КоментариВашият коментар

Последвай ни: