„Ливърпул“ похарчиха много пари през лятото за футболисти като Садио Мане, Джорджиньо Вайналдум и Лорис Кариус, но има друг нов член на екипа на Юрген Клоп, който има може би по-голямо влияние върху добрата игра на „Анфийлд“ през този сезон.
През май стана ясно, че диетологът на „Байерн Мюнхен“ Мона Немер е приела поканата на Юрген Клоп да стане част от новия кондиционен екип на клуба.
Немер, която е считана за един водещите диетолози в професионалния спорт, се присъедини към „Байерн“ през 2013-а година, след като работи за германската футболна асоциация, включително и за германския национален отбор.
Тя беше един от ключовите членове на екипа на Пеп Гуардиола, но реши да напусне „Алианц Арена“, след като каталунският специалист реши да се присъедини към „Манчестър Сити“.
Според „Ливърпул Екоу“, Мона Немер е изготвила диета за всеки един футболист от тима на мърсисайдци, в която се използват предимно местни и органични продукти.
Играчите задължително трябва да ядат по четири пъти на ден, а машина за фрешове е инсталирана в съблекалнята на първия тим.
Футболистите на „Ливърпул“ били свикнали да ядат захарни изделия на полувремето, но сега те пият ябълков сок, в който има кофеин.
След мача те се хранят с прясна паста с ръчно направени сосове.
Това, което е убедило Немер да дойде на „Анфийлд“, е не само пълната подкрепа от страна на Юрген Клоп, но и убежденията, в които вярват собствениците на „Ливърпул“ Джон Хенри и Том Вернер. Повечето клубове наемат диетолози само като консултанти, тъй като това е твърде скъпо, които посещават тима по два пъти на седмица, но „Фенуей Спортс Груп“ са дали на бившата диетоложка на „Байерн Мюнхен“ пълна свобода.
Мона Немер сподели: „Пред играчите предстои светло бъдеще. Те (собствениците) са много възприемчиви. Те, заедно с Юрген, започнаха да се отнасят към храненето с уважение, и ми дадоха шанс да експериментирам. Това не се среща често.“
Юрген Клоп смята, че Немер заслужава похвала за голямото влияние, което оказа през първите няколко месеца, които прекара с „червените“.
Клоп сподели пред „Ню Йорк Таймс“: „Обикновено по време на предсезонната подготовка играчите ядат колкото могат повече и колкото може по-бързо.“
„Но те оставаха да ядат и това им харесваше много. Те се хранеха с невероятна храна. Тя направи добро първо впечатление и те й обърнаха внимание.“
„Ние не сме изминали дори половината път, но сме в правилната посока. В най-смелите си мечти си представяхме как дори отваряме магазин или издаваме книга с рецепти.“
„Можем да направим най-добрия отдел за хранене в света. Не се гордея с много неща, но това е едно от нещата, с които съм най-горд.“