ФИФА и УЕФА няма да накажат „Локомотив Москва“ заради расисткия банер срещу Питър Одемвинге

от журналист.бг | петък, 24 септември 2010 | 10:05

image
Двете футболни организации признаха, че са безсилни да направят каквото и да било срещу руския клуб "Локомотив Москва", чийто фенове излязоха с расистки банер по време на един от последните мачове на отбора.
 
Феновете отбелязаха преминаването на Одемвинге от "Локомотив" в "Премиършип" с банер, показващ банан, и надпис "Благодарим, Уест Бром".
 
ФИФА и УЕФА излязоха с официално изявление, съобщавайки, че нямат правомощие да санкционират клуба или Руската футболна федерация.
 
Изявлението на ФИФА казва: "Само организаторът на надпреварата може да прави санкции. Ако е било по време на мач от първенството на Русия, Руската федерация трябва да вземе мерки, ако е било по време на мач от турнир на УЕФА – УЕФА трябва да е отговорна."
 
УЕФА съобщиха, че се намират в същата ситуация: "Инцидентът не попада в юрисдикцията на УЕФА, тъй като само националните футболни асоциации могат да регулират вътрешните държавни първенства, включително да вземат отношение по дисциплинарни въпроси."
 
Феновете на "Уест Бромич Албиън" отговориха на расистките нападки със собствен банер, на който пише "Благодарим, Локомотив", на английски и руски език, и подкрепиха кампанията "Let’s Kick Racism Out Of Football (Да изхвърлим расизма от футбола)". 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: