Видео: Етап 5 – „Дакар 2011“, Ценков – 16-ти, Христов – 20ти

от журналист.бг | събота, 08 януари 2011 | 01:33

image
Първите българи в "Дакар" благополучно завършиха и петият етап от надпреварата.
В този етап Тодор Христов завърши 15-ти, а Петър Ценков – 19-ти. Победител в етапа е аржентинецът Алехандро Патронели, който излезе начело във временното класиране, пред сънародника си Томас Мафей.
 
След днешния етап, Ценков е 16-ти, а Христов – 20-ти във временното подреждане.
 
"Много беше трудно. Психически и физически беше изтощаващо, а пясъкът и скалите изискваха умения в ориентирането. В края на етапа карахме заедно група от мотоциклети, за да сме сигурни, че няма да се загубим. Чудесен етап, но наистина труден."
Томас Мафей
 
"Беше трудно, много изморително, направо изтощително. Това е "Дакар". И трявба да се бориш да издържиш. Томас Мафей се справя добре, което не е учудващо – той показа, какво умее в състезанието за издръжливост във Верано. Надявам се аржентинец да спечели победата. Ще продължа да се движа с моя си ритъм и се надявам да стигна финала."
Алехандро Патронели
 
"Труден и дълъг етап, но много красив. Мисля, че карах добре. След като заредих, спрях да помогна на Оливие Пейн, който беше паднал. Според правилата, трябва да спреш. Стоях около 4-5 минути. Най-важното е, че той е добре. Вероятно някаква част от времето ще бъде извадена от моя краен резултат днес. Мотора се движеше добре и на бързите и на техничните участъци."
Пауло Гонсалвес
 
"Много, много труден етап, но това ми допада, защото обичам дълги етапи с много навигация. Както виждате, днес постигнах добър резултат. Атакувах през цялото време и не правих грешки. Но два километра преди финала катастрофирах тежко. За щастие не се нараних, но главата ми се въртеше и виждах двойно."
Франс Верхоевен
 
"Трудно беше днес. Загубих на два пъти следите. Сирил се справи по-добре от мен. После беше мой ред да намеря правилния път. Навигацията беше изключително сложна, но това е "Дакар". Състезанието наистина започна днес. Това беше един истински ден от рали-рейда, изпълнен с технически проблеми и трудна ориентация. Към края карах доста предпазливо. Да финиширам в челото е наистина страхотно."
"Чалеко" Лопез
 
"Следвах Карлос и се изгубихме. Петерханзел ни настигна и ни изпревари. След това Карлос беше много бърз и аз си казах: "Ок, просто трявба да завърша етапа". Днес направихме добро състезание и намалихме преднината на Карлос със минута и петдесет и една секунди. Утре ще трябва да натискаме повече, защото Петерханзел тръгва първи. разликите са много малки.  Смятам, че тази година, състезанието е наистина лудо."
Ал-Атия
 
"Дълъг етап, повече от 400 километра. В началото имахме проблеми с ориентирането. Бяхме колебливи в продължение на 4-5 километра, след което се върнахме на трасето, но попаднахме на траншеи, трудни за преминаване. След това в дюните се оказахме зад бавен мотоциклетист. Забавихме, за да се предпазим от рискове. Сигурен съм, че дори след голям етап като днешния, разликите между пилотите са много малки. Спускането към финала беше много впечатляващо. Когато си в автомобила, това е нещо много специално."
 
"Това беше един етап с много изненади. Успяхме да изпреварим Ал-Атия и Сайнц в началото, понеже те допуснаха грешка в навигацията. След това бе наш ред да допуснем грешка и спукахме гума. Отново се озовах зад тях, но към края ги изпреварих и успях да победя. Можеше да бъде и по-добре, в един момент бях натрупал аванс от 4 минути на Сайнц. Всичко е възможно все още, надявам се да състезанието да има вълнуващ край."
 
 
От стартирали 124 автомобила, са финиширали само 60. При мотоциклетистите от 155 стартирали участници, на финала са пристигнали 122, а 20 пилота с атеве машини завършиха етапа от 21 стартирали. При камионите са тръгнали 59 от старта, а на финала са пристигнали само 25.
 
 
 

Етапно подреждане
тип номер пилот
Мотоциклети 17 Пауло Гонсалвес (Португалия)
АТВ 280 Алехандро Патронели (Аржентина)
Автомобили 301 Стефан Петерханзел (Франция)
Камиони 502 Фирдаус Кабиров (Русия)
 

Временно подреждане
тип номер пилот
Мотоциклети 1 Марк Кома (Испания)
АТВ 252 Алехандро Патронели (Аржентина)
Автомобили 300 Карлос Сайнц (Испания)
Камиони 502 Фирдаус Кабиров (Русия)
 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: