„Дакар“, етап 5 – Петерханзел взе първата си победа

от журналист.бг | четвъртък, 06 януари 2011 | 10:34

image
Първите дюни в "Дакар" се появиха в петият етап на надпреварата. След като и Сайнц и Аа-Атия направиха грешки в навигацията, Стефан Петерханзел отвори комфортна преднина от 2 минути и 45 секунди в средата на етапа.
 
Въпреки това френският пилот, който не е безгрешен бе почти със стопена преднина на последната контролна точка, доста преди финала, след като спука гума. От тук до финала той направи страхотно каране и завърши на 1 минута и 24 секунди пред Ал-Атия и 3 минути и 15 секунди пред Сайнц.
Испанският пилот, който спечели повечето от етапите в Аржентина все още е водач с 2 минути и 26 секунди пред Петерханзел.
 
С тази победа Петерханзел върна отбора на "BMW"  на втора позиция пред Ал-Атия, който остава на 13 секунди зад него.
 
Жиниел Де Вилиер с "VW Touareg" остана четвърти днес и е само на крачка от подиума.
Шишери се опита да се върне в челото след злополучния първи ден на рали-рейда, но поредица от премеждия продължават да му пречат да прогресира. След 137 километра пилота на "Mini Countryman" заседна в коловоз. Неговия съотборник Леал До Сантош го издърпа, но французина продължи да губи време до края на етапа. Завърши на 52 минути зад Петерханзел, на десето място.
 
Великолепно се представи полякът Кристоф Холовшик, който завърши 6-ти етапа, само на 23 минути след Петерханзел. Орландо Теранова се нареди зад него на седма позиция в етапното подреждане.
 
Мотоциклети
Франсиско Лопез (Чалеко) има навика да печели поне един етап от състезанието, откакто то преминава през родната му страна. Миналата година обаче пропусна тази възможност поради навигационна грешка. Тази година, след 423 безгрешни километра, той се оказа първи на секунда пред холандския мотоциклетист Франц Верховен, който може само да съжалява, че падна два километра преди финала. Така или иначе, той приключи на трето място, защото първото бе заето от Пауло Гонсалвес с "BMW", чието време бе коригирано. Това бе и първата победа за немската марка от десет години насам.
 
Разместването във класирането се дължи на това, че Оливие Пейн, който бе поставил най-добро време след 218 километра, катастрофира на километър 231. Със счупена китка, мотоциклетистът бе взет със хеликоптер от трасето. Марк Кома, който падна в началото на етапа и завърши на 13 минути след Лопес спря на мястото на инцидента за да помогне на Оливие Пеин. Същото стори и Гонсалвес. Временно втори във класирането, времето на Кома бе коригирано и той отново се оказа водач. На втора позиция остана Сирил Деспре, трети е Лопез е на трета позиция на 18мин. и 32сек. след Кома. Четвърти е Гонсалвес на 21  минути и 42 секунди от водача.
 
 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: