Ал-Атия изпревари Сайнц, Чагин и „Камаз“ отново с победа и невероятно темпо

от журналист.бг | сряда, 12 януари 2011 | 12:30

image
В началото на етапа катарският пилот Ал-Атия се опита да се откъсне от съотборника си Сайнц, но скоро испанецът започна да го настига. "Ел Матадор" постави най-добрите меджинни времена по всичко изглеждаше, сякаш водачът във временното класиране ще успее да изгради една комфортна преднина.
 
За жалост, днешното предимство на Сайнц се изпари сред пясъчните дюни. След безупречни 500 километра, два пъти в последните 5 километра Сайнц загуби концентрация. Два последователни пъти подходи лошо към дюните и "Туарег" – а му заседна. Испанецът трябваше да излиза от автомобила и да го откопава от пясъчната прегръдка, губейки ценни минути пясъците преди Копиапо. В крайна сметка Сайнц загуби 6 минути и 36 секунди, а победителя в етапа и нов водач Ал-Атия  вече разполага с актив от 5 минути и 14 секунди.
 
Шансовете за победа се менят всеки ден за фаворитите. Стефан Петерханзел отново спука гума, но по-лошото бе, че на 100 километра преди финала двигателя на неговото "BMW" започна да прегрява и той бе принуден да кара внимателно, за да успее да завърши. Всичко това даде възможност на третият пилот на "Фолксваген" Жиние Де Вилие да измести Петерханзел от третото място във временното класиране. 
 
"Фолксваген" класира автомобилите си на първите четири места днес. Кристоф Холовшик с "BMW" също не бе подминат от технически неприятности, първо имаше електрически проблем, а после се наложи да поправи и хидравликата на управлението на автомобила. Марк Милър с "Фолксваген" го изпревари и нищо чудно да се опита да измести и Стефан Петерханзел.
 
Владимир Чагин с "Камаз" показа защо е спечелил седем пъти "Дакар", като победи сънародника си Кабиров с 34 минути и на практика бе най-бърз от всички състезатели, след четирите "Туарег" – а. 
Той бе по-бърз от мотоциклетиста Марк Кома, с четири минути, наистина впечатляващ резултат, а тайната на успеха я знае само Чагин.
 
Марк Кома се утвърди като лидер във временното класиране с победа, а борбата за първото място при мотоциклетистите по всичко личи че ще бъде между него, Лопез, Депре. В днешния етап и тримата претенденти караха заедно и постоянно си прехвърляха водачеството. В крайна сметка Кома финишира първи пред Депре на 1 минута и 55 секунди.
 
Българинът Петър Ценков завърши на отличното 11 място днешния етап.
 
 

 
Етапно подреждане
тип номер пилот
Мотоциклети 1 Марк Кома
АТВ 252 Алехандро Патронели (Аржентина)
Автомобили 302 Насер Ал-Атия (Катар)
Камиони 500 Владимир Чагин (Русия)

Временно подреждане
тип номер пилот
Мотоциклети 1 Марк Кома (Испания)
АТВ 252 Алехандро Патронели (Аржентина)
Автомобили 302 Насер Ал-Атия (Катар)
Камиони 500 Владимир Чагин (Русия)

КоментариВашият коментар

Последвай ни: