Видео: „Дакар“ – ралито на ралитата

от журналист.бг | неделя, 26 декември 2010 | 10:47

image
"Дакар" стартира в първия ден на новата година и продължава две седмици, с един ден почивка по средата. Състезателната дистанция може да надхвърли 10000 километра. Във него има всичко: пясъчни дюни, трева, кал и скали. Ставаш с изгрева на слънцето за да караш няколко стотин километра по път, после губиш 10 часа из пясъчните дюни, изкопаваш няколко пъти заседналия автомобил от пясъка и пристигаш посреднощ на място, отдалечено на 800 километра от старта сутринта. След това повтаряш това 13 пъти. Състезанието е отворено за професионалисти, които могат да участват с мотоциклет, автомобил или камион.
 
Всичко започва през 1977 година, когато френския пилот Тиери Сабин се изгубва в Либийската пустиня по време на рали. Той се влюбва в пейзажа, пясъците, предизвикатествата. Година по-късно стартира първото рали, познато тогава като "Париж-Дакар".
 
"Дакар" не е просто състезание, а е предизвикателство за всеки един участник, предизвикатество пред спортсменството, приятелството, екипа и възможността да подадеш ръка на някой изпаднал в нужда по пътя. Неща, по-важни от това да пристигнеш първи.
 
Духа на състезанието се поддържа от стотиците аматьори, които участват всяка година, за тях "победата" е да стигнат на финала. Повече от 60 души са загинали откакто състезанието се провежда. Самия Тиери Сабин почива при инцидент със хеликоптер през 1986 година, но състезанието продължава да се провежда в негова памет.
 
Маршрута
 
До 2009 година, "Дакар" се провеждаше в Африка. Стартирайки повечето от годините от Париж, Франция, състезателите бързо се прехвърляха на Африканския континент. Сахара, Aтласките планини и саваните бяха обичайните места, през който минаваше ралито. Традиционно, ралито приключваше в Дакар, Сенегал.
 
Поради терористични заплахи, състезанието през 2008 бе отменено ден преди старта. 
 
За 2009 година организаторите поеха риск и преместиха ралито в Южна Америка и пожънаха успех.
Старта бе даден в Буенос Айрес, Аржентина, след това състезателите поеха към южна Патагония, прекосиха Андите и минха през най-сухите пустини на света и обратно към финала, който е отново в Буенос Айрес.
 
Изданието през 2011 ще стартира отново в Буенос Айрес, Аржентина. Дължината на трасето е 9500 километра, с повече от 5000 километра специални етапи, през северозападна Аржентина, през Чили на север, до границата с Перу.
 
При пресичането на Андите, хора и машини ще бъдат поставени на изпитание от 3000 метра надморска височина, а пикът и ще бъде 4800 метра. И това е сякаш само за закуска. От другата страна на границата ги очакват пет дни в пустинята Атакама, микс от гигантски дюни, солени равнини и лунни пейзажи.
 
 Да пожелаем успех на всички, които ще имат куража да се впуснат в това приключение:
 
 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: