Радостин Стойчев е новият национален треньор

от журналист.бг | петък, 26 ноември 2010 | 11:53

image
На заседание на управителния съвет на Българската федерация по волейбол, проведено в Казанлък, беше избран нов национален селекционер. Това е наставникът на “Тренто” Радостин Стойчев. Той заменя италианеца Силвано Пранди, при когото волейболистите ни не постигнаха нищо значимо за двете години, през които беше начело на отбора.

В нашата страна винаги са били важни резултатите, изразяващи се в места на стълбицата, а не методите на работа и играта. Защото при Пранди се видя едно невероятно израстване в тактически план. Блокадата ни за първи път от десетки години не се е представяла така добре, както на световното преди два месеца. За жалост отборът беше преследван от малшанс при жребиите през тази година – първо попаднахме в една група с Бразилия за световната лига и накрая сърби и италианци си спретнаха любовен сеанс в последния мач от групите, заради което не можахме да играем на финалите на лигата.
На световното след ужасния старт се озовахме в групата на смъртта с Полша и Бразилия – победихме и двата отбора, но след мачбол в последвалия мач с Куба шансът не беше на наша страна и загубихме с 3:2. Радостното при настоящата смяна е, че имахме достойна алтернатива в лицето на най-успешния треньор на клубно ниво в света в последните 2 години.

 
Едва ли има трофей, които Стойчев и неговият “Тренто” да не са спечелили- шампионската титла на Италия през 2008 г., купата на Италия през 2010 г., на два пъти триумфира с тима в Шампионската лига по волейбол за мъже през 2009 и  2010 г. , а освен това спечели и световното клубно първенство през 2009 година.







Интересно е, че назначението на Стойчев става само ден, след като “Тренто” разгроми с 3:0 водения от Пранди “Модена”. Радостин Стойчев, който е трето поколение волейболен треньор, ще води мъжкия национален отбор най-малко до олимпиадата в Лондон през 2012 година.

Коментари



Вашият коментар

Последвай ни: