Мат Стейнджър („Футбол 365“): Хендерсън подсказва, че методите на Роджърс работят

от журналист.бг | събота, 08 декември 2012 | 04:29

image

"Не е ли по-добре Брендън Роджърс да се опита да изкара най-доброто от своите играчи, отколкото да пропилее още пари, за да рестартира затлачилия се проект на "Фенуей Спортс Груп"?"

Скоро след като зададох този въпрос през лятото, "Ливърпул" привлякоха Джо Алън за 15 милиона паунда и продадоха и отдадоха под наем Алберто Акуилани, Чарли Адам, Джей Спиъринг и Анди Керъл. Изглеждаше, че това е недвусмисления отговор "Не" на Брендън Роджърс.

По това време изглеждаше странно, че мениджърът може да прецени толкова бързо играчите, с които почти не е имал време да работи на тренировъчното игрище, но след като привлече Алън и Фабио Борини, футболисти, които е тренирал преди, стана ясно, че Роджърс няма вяра на съмнителните сделки, извършени от неговите предшественици на треньорския пост.

Брендън Роджърс също така даде ясно да се разбере, че Стюърт Даунинг, Джордан Хендерсън и Хосе Енрике също не са необходими на клуба. Особено Даунинг беше много ядосан от изявлението на Роджърс за "мързеливите" футболисти, за да заяви: "Очевидно бих желал това да беше останало между нас."

Неразбирателството между двамата започна след загубата на "Ливърпул" с 3:2 от "Удинезе" през октомври, но в следващите седмици контузиите и лошите резултати накараха Роджърс да разчита отново на пренебрегнатото трио и те всички започнаха при победата с 1:0 над клуба от "Серия А", която позволи на "червените" да се класират за елиминационните кръгове на "Лига Европа".

Една от причините, които ме накараха да задам въпроса през лятото е, че чувствах, че ако философията на Роджърс е толкова добра, колкото изглеждаше, това означаваше, че ще може да предаде своите принципи върху новия си тим. Привличането на Алън изглеждаше като предпазлив ход, все едно Роджърс искаше да се убеди, че ще му бъде позволено да наложи своя подход в "Ливърпул". Брендън Роджърс сякаш се беше предал предварително от идеята, че ще може да превърне Хендерсън в играча, който желае.

Основното изискване в системата с голямо притежание на топката на Роджърс е дисциплината. Като отказа да премине във "Фулъм" в последния ден от трансферния прозорец като част от сделката за Клинт Демпси, Хендерсън подсказа, че може и да влезе в плановете на мениджъра. Подобряването на формата на Хендерсън, заедно с изключителната форма на Енрике, са голям бонус за Роджърс, потвърждавайки неговата философия по време на лош период за мърсисайдци и подсказвайки, че неговите методи постепенно започват да дават ефект.

Победният гол на Хендерсън срещу "Удинезе" подчерта факта, че той има роля на "Анфийлд" този сезон. Въпреки че преди Роджърс искаше да се раздели с полузащитника, трябва да му се отдаде заслуженото, че помогна на 22-годишния футболист да се адаптира към системата.

Роджърс каза след победата в четвъртък: "Той е чудесно момче, което тренира здраво и допринесе към отбора през последния месец."

"Той има качествата да идва в наказателното поле и да завършва положенията, така че аз съм щастлив за него и за това, че неговите усилия дадоха резултат."

За съжаление на Брендън Роджърс Даунинг все още не може да влезе в добра форма и по всичко изглежда, че крилото ще напусне през януари. Но добрата форма на Хендерсън и Енрике показва, че Роджърс може да използва своите методи, за да извлече най-доброто от своите играчи в момента, в който "Фенуей" са затегнали здраво финансовото положение.

Коментари



Вашият коментар

Последвай ни: