“Лотус” срещу “Лотус”

от журналист.бг | понеделник, 13 декември 2010 | 11:17

Британският автомобилен производител “Лотус” ще обяви в сряда сделка с отбора на “Рено” във Формула 1. Стойността й възлиза на повече от 100 милиона паунда и е за период от седем години.
 
Името на новия отбор ще бъде “Lotus Renault GP ”.
 
По всичко изглежда, че през 2011 г. ще имаме два “Лотус – Рено” отбора. Отборът на Тони Фернандес, който тази година се състезава под името “Лотус Рейсинг” ще фигурира под името “Team Lotus” за следващия сезон и автомобилът им също ще използва двигателите на френската марка.
 
За да е съвсем пълно объркването, и двата отбора смятат да използват цветовата схема “Black and Gold – John Player Special” от времето на Фитипалди, Менсъл и Сена.
 
Как се стигна до тук?
 
Тони Фернандес купи лиценза да използва името “Лотус” от собственика на “Лотус Груп” – малайзийския автомобилен производител “Протон”, и кръсти отбора си “Лотус Рейсинг”.
 
През есента Фернандес обяви, че ще закупи името “Team Lotus” от Дейвид Хънт, който закупил правата за него през 1994 година. Дейвъд Хънт е бивш автомобилен състезател, по-млад брат на Световния шампион във Формула 1 Джеймс Хънт.
 
“Лотус Груп” поставиха под въпрос собствеността на името от Хънт и прекратиха лиценза на Фернандес за използването на името “Лотус”.
 
“Lotus Renault GP” се надяват, че позицията на Фернандес няма да издържи пред съда и че те са единствените, които имат правото да използват името “Лотус”.
 
Фернандес държи на тезата си, че за Колин Чапмън – създателя на автомобилната марка и на иконичния отбор във Формула 1, производителят на автомобили и отборът са били винаги две отделни неща.
 
“Рено” ще бъде доставчик на двигатели за новия отбор “Lotus Renault GP”, шасито на автомобила също ще носи името на френския автомобилен производител.

КоментариВашият коментар

Последвай ни: