Лотар Матеус ще има за помощник българин

от журналист.бг | вторник, 26 октомври 2010 | 05:27

image
Българин ще е асистент на германския селекционер на националния ни отбор Лотар Матеус. Новината разкри световният шампион с Бундестима за 1990 г. в интервю за "Гонг".
 
"Много се забавлявам, когато приятелите ми четат заглавията от българските спортни вестници. Знам кои хора искам да влязат в щаба ми и ще го споделя с президента на БФС. Всичко е в мои ръце и в ръцете на президента. Решението е взето, но не мога да го споделя, защото трябва да го взема с Борислав Михайлов. Аз знам кой ще седне до мен на пейката срещу Сърбия. Няма да ви кажа име, но ще ви кажа, че със сигурност помощникът ми ще бъде българин. За мен това е много важен мач, защото Сърбия е със сходен стил на игра – като този на Черна гора. Запознат съм с историята в Италия, но това не засяга футбола. Познавам феновете в Сърбия – и те обожават футбола. Предполагам, че ексцесии няма да има", сподели Матеус.
 
Лотар Матеус заяви още, че е готов да помогне на всеки треньор, който поиска съвет от него. "За съжаление, изоставаме много по всички показатели от водещите държави във футбола. Аз съм тук и съм готов 24 часа в денонощието да помогна на всеки треньор, който поиска съвет от мен. Моят живот по принцип е футбол. Хората ми помогнаха да стана велик футболист и аз се чувствам задължен да помагам. Първо, голямото ми велико име с нищо не може да ми помогне. Трябва да се работи всеки ден. Българският футбол винаги е имал големи таланти, но те трябва да се развиват. Трябва да разберем, че футболът е колективен спорт и трябва да работим всички заедно. Не мога да кажа как се работи в клубовете, тъй като не съм гледал тренировки. Това, което трябва да направим е да се сравняваме с нивото на международната сцена и да работим здраво всеки ден. Няма да кажа нещо ново, ако заявя, че нивото на игра с топка е много по-бавно от това в другите първенства. Аз съм наясно с тази разлика. Футболът не започва от 18-та година, а от пет-шест години. Затова ни трябва подкрепата на правителството, за да има къде децата да тренират. За мен е малко късно едно дете да започне да тренира на 10 години. Трябва да си изцяло посветен на тази игра", каза още Матеус.
 
Германецът сподели наблюденията си и за проблемът с базите у нас: "Гледах основно мачовете на професионалните футболисти и базите. Преди три седмици гледах мач на националния отбор до 19 години и смятам, че там ми липсва информация и ще гледам да си я набавя в следващите дни. Истината е, че няма какво да се залъгваме и базите са далеч от най-добрите. Единствено, когато те се подобрят, може да се оправи и българския футбол. Българският национален отбор трябва да подобрява резултатите си, за да предизвика интерес от страна на правителството, защото базите могат да се оправят само с инвестиции, които главно идват от държавата".
 
Матеус направи съпоставка как се работи с подрастващите у нас и в родината му: "В Германия също децата обичат да играят на компютрите, но ние постигаме резултати на големите турнири. Немските деца имат идоли като Балак, Йозил и аз се надявам много бързо в България да се появят новият Бербатов и новият Стоичков, защото когато децата имат такъв идол, ще излязат да играят футбол. Бербатов няма шанс да се завърне в националния отбор. Трябва да намерим новия Бербатов и да стане идол за децата".
 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: