„Ливърпул“ ще обновят „Анфийлд“ срещу 150 млн. паунда

от журналист.бг | вторник, 25 септември 2012 | 08:10

image

Според английския таблоид "Дейли Мейл" американските собственици на "Ливърпул" планират да обновят "Анфийлд" и по този начин да сложат край на продължилата десет години сага във връзка с новия стадион на мърсисайдци.

Новият стадион ще има 60 000 места, като 7000 от тях ще бъдат "корпоративни".

"Мейл" твърди, че вече има подробни планове за постепенно обновяване на главната трибуна и на трибуната "Анфийлд Роуд".

Очаква се обновлението на "Анфийлд" да струва 150 милиона паунда, което е значително по-малко от планираните 400 млн. паунда за нов стадион в "Стенли Парк". Досега клубът е дал приблизително 50 млн. паунда за планове за нов стадион.

Продажбата на името на стадиона можеше да помогне да се построи нов стадион, но досега "Ливърпул" не е успял да договори подходяща сделка.

Общината на Ливърпул работи дълги години с клуба и предпочиташе да бъде построен нов стадион, който да бъде споделен с "Евъртън".

Очаква се официалното изявление, че "Анфийлд" ще бъде реконструиран, да излезе съвсем скоро. Говорител на общината каза: "По всичко изглежда, че клубът е решил да остане на "Анфийлд" и официалните лица на "Ливърпул" са готови да обявят решението."

"Ливърпул" има приходи от около 1.5 милиона паунда от напълно продаден стадион на мач срещу "Манчестър Юнайтед", докато в съответния мач на "Олд Трафорд" "червените дяволи" печелят повече от 3 милиона паунда не само заради повечето места на стадиона, но и заради по-добрите "корпоративни" условия и удобства, които помагат на клуба да вземе повече пари за тях.

45 000-те места на "Анфийлд" не позволяват на клуба да се конкурира със своите съперници, които включват "Юнайтед" (които имат 76 000 места) и "Арсенал" (60 000 места).

Джон Хенри отдавна подкрепя идеята, че клубът трябва да остане на "Анфийлд".

Според него клубът може да се развива по подобие на неговия бейзболен клуб "Бостън Ред Сокс", който също остана на "Фенуей Парк".

Хенри подсказа за своите препочитания още през юни, когато пусна в "Туитър" линк към блога на архитекта от Ливърпул Питър Макгърк, който предлага "Ливърпул" да остане там където е.

Макгърк няма връзка с клуба и обновяването на "Анфийлд".

Плановете за обновление на общината в "Ливърпул" ще помогнат да се решия стария проблем за освобождаване на място за разширението на "Анфийлд".

Общината възнамерява да закупи имотите около стадиона, за да ги разруши и обнови. Най-важното е, че тя има опцията сега да изисква задължителна продажба от собствениците на тези имоти.

Общината се надява да предотврати недоволството на собствениците, като им предложи пълната цена на имота, плюс компенсация и пари за преместване.

КоментариВашият коментар

Последвай ни: