ФИФА изхвърли Едуард Ераносян от футбола за срок от четири години

от журналист.бг | четвъртък, 28 октомври 2010 | 11:29

image
Българският треньор Едуард Ераносян получи забрана да практикува професията си за срок от четири години, след като спортният Арбитражен съд в Лозана го призна за виновен в даване на стероиди на футболистите му в кипърския клуб "АПОП".
 
Съдът в Швейцария уважи молбата на Световната футболна централа (ФИФА) и Международната антидопингова агенция (УАДА) за двойно увеличение на наказанието, което беше наложено от Кипърската футболна асоциация (КФА). Това означава, че Ераносян няма да работи във футбола до месец април 2013 г.
 
Ераносян, който изведе "Локомотив Пловдив" до титлата в България преди шест години, "организира систематично раздаване" на хапчета с оксиместерон за футболистите на отбора си около час преди началото на всеки мач, съобщиха тримата адвокати, които са назначени по делото срещу Ераносян. Те добавят, че футболистите Карлос Маркес и Лионел Медейрос ще бъдат наказани с отнемане на правата само за по една година, защото са посочили Ераносян като доставчик на хапчетата. Разследването започна именно от положителните тестове на двамата португалци през октомври и ноември 2008 г. Маркес и Медейрос признаха пред КФА, че Ераносян е давал на играчите бели и кафяви хапчета преди всеки мач. Той се е зареждал с тях от България и е казвал, че съдържат кофеин и витамини.
 
Освен временното отстраняване на замесените в случая лица, спортният Арбитражен съд назначи и финансова санкция на Ераносян, който ще се раздели с 10 хиляди швейцарски франка за таксите по делото (б.а.- 7330 евро). Той е наказан с максималната присъда от ФИФА, която е наречена "притежание и разпространение на забранени вещества", а наказанието е затвърдено от отказа на Ераносян да обяви доставчика си. Всички останали футболисти в "АПОП" ще се измъкнат без глоби, защото в техните тестове не са открити нередности.
 
По материали на БТА

КоментариВашият коментар

Последвай ни: