„Дакар“, Етап 9: Копиапо – Копиапо

от журналист.бг | сряда, 12 януари 2011 | 12:30

image
Ал-Атия стартира първи в този етап с крехкото си предимство пред Карлос Сайнц. С най-бързия автомобил тази година двамата пилоти на "Фолксваген" се преследват един друг и единственото което им остава, е да очакват, че другия ще допусне грешка. Напрежението расте и този който стартира първи се оказва гонен от съперника си. Днес това бе катарския пилот, който така и не успя да се измъкне на Сайнц, който атакува през цялото време и успя да спечели етапа и да намали разликата с водача на 3 минути и 18 секунди. Утре ролите ще са разменени.
 
Проблемите, съпътстващи Стефан Петерханзел в последните етапи промениха целта му от спечелване на ралито, към спечелване на някоя етапна победа. Стартирайки доста назад днес, той успя да финишира четвърти, измествайки "Туарег" – а  на Марк Милър, на един час и 42 минути зад Ал-Атия.
 
За Владимир Чагин и неговия "Камаз" явно днес не бе добър ден след фестивала в Копиапо, a победата взе сънародникът му Фирдаус Кабиров. Той отново оглави временното класиране, но с преднина от крехките 4 минути и 11 секунди. Надеждите на "Татра" за борба за победа се изпариха днес под слънцето след като Але Лопрей изгуби няколко часа в дюните.
 
Мотоциклетистите стартираха на групи днес – първите по 10, а състезателите, които не са в челото – по 20. Девет мотоциклетиста от първата вълна от стартирали след  20 километра по трасето направиха грешка в ориентирането. Елдер Родригеш, който победи в Арика изглеждаше вероятния победител днес, след като се справи добре в дюните, но съдбата бе решила друго и той остана без гориво. Победата грабна състезател, който стартира с третата вълна – Джона Стрийт.
 
"Денят започна чудесно за мен. До 215 километър карах чудесно, но тогава се загубих. Карах 9 километра и реших да се върна назад, но останах без гориво. За щастие Фелипе Прохенс ми даде гориво и успях да завърша етапа. Ужасно е, преди 15 километра имах най-доброто време, но това е ралито."
Елдер Родригеш
 
Водачите във временното класиране при мотоциклетистите преминаха доста незабележимо този етап. В резултат на това позициите остават непроменени: Кома води, пред Депре на 8 минути и 14 секунди и Лопез на 23’33“.
 
В класа на атеве-тата Ценков завърши на 13-то място, а победител е Алехандро Патронели. Патронели води с 1 час и 16 минути пред сънародника си Халперн.
 
 

 
 
 Етапно подреждане

тип номер пилот
Мотоциклети 7 Йона Стрийт (САЩ)
АТВ 252 Алехандро Патронели (Аржентина)
Автомобили 300 Карлос Сайнц (Испания)
Камиони 502 Фирдаус Кабиров (Русия)
 
Временно подреждане
тип номер пилот
Мотоциклети 1 Марк Кома (Испания)
АТВ 252 Алехандро Патронели (Аржентина)
Автомобили 302 Насер Ал-Атия (Катар)
Камиони 502 Фирдаус Кабиров(Русия)
 
 

 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: