Бофие води в края на втория ден на рали „Монте Карло“

от журналист.бг | четвъртък, 20 януари 2011 | 10:52

image
Делакур изостана на 28 секунди след края на драматичния втори ден на "Монте Карло".  Лидерът от първия ден и шампион в IRC сериите Юхо Ханинен пропадна до шеста позиция, задържайки се пред Петер Солберг, след като и двамата избраха грешния тип гуми за покритите със сняг етапи този следобед.
 
В последният етап днес Cimetière de Vassieux – Col de Gaudissart в който имаше още повече сняг, победи Франсоа Делакур, след като той бе единствения пилот, който пилотира с гуми с шипове. Това бе първата му етапна победа след осем години. Победата го изстреля от шесто на второ място във временното класиране.
 
"Бях много внимателен, но въпреки гумите с шипове беше много лесно да направиш грешка",заяви Делакур. "Бях бърз, защото направих правилния избор, но бях и много внимателен".
 
Бофие използва комбинация от зимни гуми без и с шипове и даде второ време в етапа, въпреки двете си завъртания, което му позволи да остане начело. 
 
"Този етап беше невероятен. Завъртях се два пъти и имах късмет. Като оставим настрана завъртанията смятам, че пилотирах много добре".
 
Всички други претенденти за челото имаха проблеми с гумите, като някои от тях караха дори с "интермедия", а не със зимни гуми. Фреди Лоикс, Гай Уилкс и Стефан Саразен се класираха от трето до пето място, а Лоикс кара през последните 12 километра от етапа със спукана гума.
 
Ханинен разполагаше с две зимни гуми, но дори с тях бе с две минути по-бавен и се свлече до шесто място. Въпреки този резултат, шампиона е настроен за победа, след като беше непобедим по етапите преди да стъпят на снега.
 
"Това е рали ‘Монте Карло‘ и се налага да се поемат рискове. Карахме със същите гуми, с които кара и Петер Солберг. Няма за какво да се притесняваме повече, това е част от ралито".
 
Солберг от своя страна е на седма позиция, на минута и 14 секунди зад Ханинен и на почти четири минути зад Бофие.
 
Зад Солберг е Никола Войлоз, който след проблемите във сряда със гумите днес се представи добре на снега. 
 
Ян Копецки загуби осем минути с гуми "интермедия" във осмия специален етап и е на девето място, следван от Тони Гардемайстер. Бившия пилот от Формула 1 Алекс Кафи се изкачи на 12-та позиция.
 
Утре вечерта е преминаването на прохода "Col De Turini" – един от най-известния и най-труден етап в ралито, изпълнен с многжество остри и обратни завои. Той ще бъде преминат два пъти, в 19:15 и 23:25.
Поз Пилот       Автомобил  Време/Разлика
 1. Браян Бофие    Peugeot   2h14m38.8s
 2. Франсоа Делакур  Peugeot   + 28.0s
 3. Фреди Лоикс    Skoda    + 1m05.5s
 4. Гай Уилкс     Peugeot   + 1m20.5s
 5. Стефан Саразен   Peugeot   + 1m41.1s
 6. Юхо Ханинен    Skoda    + 2m35.7s
 7. Петер Солберг   Peugeot   + 3m49.1s
 8. Никола Войлоз   Skoda    + 5m31.0s
 9. Ян Копецки     Skoda    + 7m51.7s
10. Тони Гардемайстер Peugeot   + 7m52.7s
 

КоментариВашият коментар

Последвай ни: