Българските младежи – вицешампиони на Европа

от журналист.бг | сряда, 08 септември 2010 | 12:16

image
Българският национален отбор по волейбол за младежи остана на два гейма от европейската титла. Възпитаниците на Николай Желязков се окичиха със сребърните медали от първенството на Стария контитнент в Беларус, след като загубиха финалния мач срещу Русия след 1:3 (25:23, 20:25, 15:25, 21:25). Пред 5000 зрители в „Бобруйск Арена” трикольорите се предадоха пред Сборная въпреки вихреното начало и въпреки самочувствието, натрупано с трите успеха над братушките в контролните мачове, предшестващи първенството.
 
Въпреки загубата родните таланти до 18 години записаха една от славните страници на колективните спортове у нас, след като български отбор не беше участвал на финал на голям шампионат от далечната 1991 г. Тогава в столицата на Египет отново младежкият ни отбор по волейбол грабва златните медали в първенството на планетата. България може да се похвали и с титлата на Европа при състезателите до 18 г., спечелена през 1986 г. под ръководството на Брунко Илиев.
 
Във финалната среща в Беларус нашите момчета отстъпиха най-вече на блокада, като отбелязаха само 5 точки чрез този елемент срещу 18 за Русия. Най-полезен в тимът ни се оказа Николай Пенчев с 16 точки, между които и 3 аса.
Именно младокът от Пирин, който ще се включи в заниманията на националния мъжки тим след прибирането си в България, бе избран и за най-добър посрещач на шампионата.
 
Индивидуални награди на европейското първенство по волейбол за младежи:
Най-полезен играч (MVP): Игор Филипов (Русия)
Топреализатор: Сьорд Хугендоорн (Холандия)
Най-добър нападател: Александър Атанасийевич (Сърбия)
Най-добър изпълнител на сервис: Олег Центалович (Русия)
Най-добър блокировач: Игор Филипов (Русия)
Най-добър разпределител: Дмитрий Ковальов (Русия)
Най-добър посрещач: НИКОЛАЙ ПЕНЧЕВ (БЪЛГАРИЯ)
Най-добро либеро: Алексей Кабешов (Русия).

КоментариВашият коментар

Последвай ни: